Veteraanipalkinto 

Vuosi 2019

Kaatuneiden Muistosätiön hallitus on myöntänyt 26.3.2019 veteraanipalkinnot yhdennentoista kerran. Palkinnot luovutettiin saajille Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisen pääjuhlan yhteydessä Kuopiossa tai alueellisessa veteraanijuhlassa.

Veteraanipalkinto:

Kari Kilpeläinen, Palokka. Ansiokkaasta ja esimerkillisestä sotiemme veteraanien keräystoiminnan johtamisesta ja toteuttamisesta Keski-Suomessa

Helena Partanen, Valtiomo. Sotaveteraanien sekä heidän puolisoidensa ja leskiensä hyväksi Valtimolla tehdystä pitkäaikaisesta, oma-aloitteisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoisttyöstä

Seppo Petteri Karttunen, Kestilä. Sotiemme veteraanien hyväksi tehdystä pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä ja tapahtumajärjestelyistä Pohjois-Pohjanmaalla

Tunnustuspalkinto:

Reijo Nikkilä, Helsinki, Sotavankityön pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoistoiminnasta

Vuosi 2018

Kaatuneiden Muistosäätiön hallitus on myöntänyt 20.3.2018 veteraanipalkinnot  kymmenen kerran. Palkinnon saajista    Anja Santala-Rosalalle palkinto luovutetaan Jyväskylän kaupungin kansallisen veteraani- päivän juhlassa 27.4.2018. Muille palkinnonsaajille palkinnot luovutetaan Helsingin kaupungin kansallisen veteraanipäivän juhlan yhteydessä Finlandia-talossa 27.4.2018.                                           

 Veteraanipalkinto

Anja Santala-Rosala,  Jyväskylä Ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta vapaaehtoistyöstä sotiemme veteraanien hyväksi yhdistämällä taide, talkootyö ja hyväntekeväisyys siten, että toiminnalla on saatu merkittävästi varoja Jyväskylän rintama-veteraanien toimintaan.              

Esa Jaatinen, Hämeenlinna Ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä ideoimalla Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi hankkeen, joka kokosi tuhansittain kaiken ikäistä väkeä sitomaan seppeleitä ja joukoittain myös laskemaan yli 40 000 havuseppelettä sankarihaudoille 6.12.2017.

Lasse Tapani Autio, Soini Ansiokkaasta ja esimerkillisestä sotiemme veteraanien perinteen tallentamisesta, esineistön keräämisestä ja kirjallisesta tuotannosta.

Tunnustuspalkinto

Tuija Saura, Pöytyä Ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta sotiemme veteraaneja ja heidän perinteitään kunnioittavasta työstä esiintymällä veteraanitilaisuuksissa 15 vuoden ajan.  Idearikkaana ja vahvana vaikuttajana hän on hoitanut  vastuulleen uskotut tehtävät hienoon lopputulokseen.

Vesa Saarinen, Espoo Ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä sodissa kaatuneiden muiston vaalimisessa sekä veteraaniperinteen  tallentamisessa, käsikirjoittamalla ja ohjaamalla useita dokumenttielokuvia, joita on esitetty TV-kanavilla itsenäisyyspäivän ja kaatuneiden muistopäivän yhteydessä.

Vuosi 2017

Rouva Raija Kähkölä (s. 1933) Lievestuoreelta sotaveteraanien sekä heidän puolisoidensa ja leskiensä hyväksi Lievestuoreella tehdystä pitkäaikaisesta, oma-aloitteisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä.

Taiteilija Pekka Nieminen (s. 1943) Karkusta sotainvalidien ja - veteraanien sekä heidän puolisoidensa ja leskiensä hyväksi Karkussa tehdystä pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä.

Tuotantoprosessin valvoja Jukka Rissanen (s. 1955) Hyvinkäältä sotiemme veteraanien hyväksi tehdystä pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä ja tapahtumajärjestelyistä.

Everstiluutnantti evp. Matti Orlamo (s.1949) Helsingistä pitkäaikaisesta sotiemme veteraaneja ja heidän perinteitään kunnioittavasta työstä kuoromusiikin alalla.

Valtiotieteiden tohtori Olli Kleemola (s. 1987) Turusta ansiokkaasta ja esimerkillisestä sotiemme veteraanien perinteistä kertovasta kokoelma- ja tutkimustyöstä.

Vuosi 2016

Anja Hakala (s. 1937) Perhosta sotainvalidien ja –veteraanien ja heidän puolisoidensa ja leskiensä hyväksi Perhossa tehdystä pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä. Hakala on toiminut yli 30 v. vapaaehtoistyössä veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä hyväksi. Hän on järjestänyt heille leirejä, ohjelmallisia päiväkahvitilaisuuksia ja vieraillut heidän luonaan hyvinvoinnista huolehtien.

Vanhempi konstaapeli Pentti Karppanen (s.1936) Orivedeltä sotaveteraanien avustamisessa ja muiston vaalimisessa Orivedellä tehdystä pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä. Karppanen on aloittanut vapaaehtoistyössä 1960 –luvulla sotainvalidien viljankeräyksellä ja muulla varainhankinnalla. Hän on ollut aloitteentekijänä monissa veteraanien hankkeissa ja tehnyt yli 500 havuseppelettä veteraanien siunaustilaisuuksiin.

Sotakamreeri Matti Kulmala (s.1941) Tuusulasta sotiemme veteraanien avustamisessa ja avustustyön varojen hankkimisessa tehdystä pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä. Kulmala on 1990 –luvulta lähtien ollut mukana monin tavoin vapaaehtoisessa perinne- ja veteraanityössä ja keräämässä varoja tähän työhön.

Vuosi 2015

Pankinjohtaja Markku Hakanen (s. 1943) Kivijärveltä sotiemme veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskien hyväksi tehdystä monipuolisesta työstä, johon kuuluu mm. kotiavun järjestäminen ja veteraaniperinteen vaaliminen mm. kirjoittamalla Kivijärven veteraani- ja sotilasmatrikkelin.

Lentokapteeni Veikko Karhumäki (s.1946) Mäntsälästä monipuolisesta veteraanityöstä kuten aktiivisena toimijana veteraanikeräyksissä, veteraanimuistomerkkihankkeessa ja perinneyhdyshenkilönä.

Autoilija Raimo Suhonen (s.1947) Isostakyröstä (Tervajoelta) monipuolisesta veteraanityöstä mm. Isonkyrön asemiesmuseon rakentamisessa ja ylläpidossa, isokyröläisten muistomerkin hankinnassa Kiteelle sekä veteraanikeräyksen keräyspäällikköä useana vuonna.

Vuosi 2014

Säätiön juhlavuonna veteraanipalkinto jaettiin viidelle henkilölle.

Parturi Ritva Myllärinen-Sjöberg (s. 1948) Pyhtäältä vuosien pyyteettömästä veteraanien avustamisesta, johon kuuluu mm. lähialueen veteraanien hiusten leikkaus yli 10 v. ajan (yli 1000 leikkausta).

Opettaja Eira Silvennoinen (s. 1934) Heinolasta rintamaveteraaniperinteen vaalimisesta, mm. historiakirjojen kirjoittamisella koonnut ja tallentanut paikallista veteraaniperinnettä sekä avustanut veteraaneja tilaisuuksissa ja retkillä

Yliluutnantti evp. Veikko Vesalainen (s.1933) Parikkalasta monipuolisesta ja pitkäaikaisesta työstä sotavainajien perinteen säilyttämiseksi ja siirtämiseksi uusille sukupolville sekä kentälle jääneiden etsintöihin osallistumisesta.

Autonkuljettaja Albert Kirjanen (s.1936) Korialta ja toiminnanjohtaja Vihtori Hyyrönen (s. 1940) Espoosta Suomen sodissa taistelleiden inkeriläisten ja karjalaisten heimoveteraanien avustamisesta. Kirjanen on ajanut tuhansia kilometrejä kuljettaessaan henkilöitä, lahjapaketteja, rakennustarvikkeita ja talkoohenkilöitä avustamaan heimoveteraaneja, näiden puolisoita ja leskiä. Hyyrönen on Hatsinan ja Inkerin Liiton puheenjohtajana tehnyt avustustyötä ja huolehtinut asiakirjoista ja avustushallinnoinnista.

Vuosi 2013

Myyntipäällikkö Eero Kelhä (s. 1930) Iistä esimerkillisestä toiminnasta seppelpartion vastuullisena hoitajana ja saattajana poisnukkuneiden veteraanien viimeisellä matkalla.

Teräasettaja Matti Pyykönen (s. 1944) Lieksasta lieksalaisten sotainvalidien ja -veteraanien päivittäisestä avustamisesta ja henkisen vireyden ylläpitämisestä hoitolaitoksissa ja veteraanien kotona.

Laitossiivooja/postinkantaja Mirjam Töyry (s. 1943) Jämsästä jämsäläisten veteraaniyhteisöjen avustamisesta ja veteraanien luona hoitolaitoksissa ja kodeissa vierailuista ja heidän avustamisestaan.

Vuosi 2012

Kalevi Niemelä (s.1926) Peräseinäjoelta sotainvalidien ja –veteraanien kotiaputoiminnan järjestämiseksi  sekä veteraaniperinteiden vaalimiseksi tehdystä esimerkillisestä ja pyyteettömästä työstä.

Metsäteknikko Lauri Rintamäki (s.1938) Merikarvialta pitkäaikaisesta ja merkittävästä henkilökohtaisesta työstä sotiemme veteraanien perinteistä kertovan Veteraanikorsun aikaansaamiseksi Merikarvialle.

Farmaseutti Salme Sulonen (s.1920) Helsingistä pitkäaikaisesta ja edelleen jatkuvasta rintamanaisten järjestötoiminnan hyväksi tehdystä arvokkaasta työstä sekä sodan ajan arkistojen kunnostamiseksi tehdystä vapaaehtoistyöstä.

Vuosi 2011

Opettaja Matti Aalto (s.1948) Hämeenlinnasta sotiemme veteraanien tukihenkilönä veteraania ei jätetä -hengessä tehdystä pyyteettömästä ja esimerkillisestä työstä.

Piiriesimies Taito Löfbacka (s.1920) Ylivieskasta esimerkillisestä ja suuriarvoisesta työstä varojen hankkimiseksi veteraaniveljien ja –sisarten avustamiseksi.

Vanhempi konstaapeli Jouni Rainto (s.1934) Espoosta sotiemme veteraanien muistoa kunnioittavasta esimerkillisestä vapaaehtoisesta työstä sekä kentälle jääneitä etsittäessä että veteraaneja viimeiselle matkalle saatettaessa.

Vuosi 2010

Sotakamreeri Stig Häggström (s.1924) Karjaalta ansiokkaasta ja esimerkillisestä työstä veteraaniperinteen tallentamiseksi ja esittelemiseksi.

Toimittaja Pekka Lintula (s.1945) Kemijärveltäi pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta Lapin veteraanien ja veteraaniperinteen julkistamisen hyväksi tehdystä työstä.

Rouva Maija Lustig (s.1924) Tampereelta ansiokkaasta ja uhrautuvasta ikääntyvien rintamanaissisarten avustamiseksi tehdystä työstä.

Vuosi 2009

Sotainvalidi Otto Malkki (s.1919) Varkaudesta pitkäaikaisesta, ansiokkaasta ja jälkipolville esimerkiksi kelpaavasta työstä sotiemme veteraanien ja nuorison keskuudessa.

Rikosylikonstaapeli Juhani Martin (s.1934) Jyväskylästä ansiokkaasta ja esimerkillisestä toiminnasta sotiemme veteraanien hyväksi tehdyn vapaaehtoistyön järjestämisestä ja toteuttamisesta.

Purseri Kalevi Rönnkvist (s.1946) Hyvinkäältä ansiokkaasta ja monipuolisesta työstä sotiemme veteraanien viihtyvyyden hyväksi ja heimoveteraanien sekä Suomipoikien avustamisesta.