Katso opas aiheesta Sankarihautausmaiden perinne, hoito ja kunnostus. Opasta selataan vierittämällä sitä alaspäin

Kaatuneiden muisto on ikuinen

Kaatuneiden Muistosäätiö tukee veteraanisukupolven hoivan tarvetta loppuun asti. Veteraanipolven väistyessä säätiölle avautuu uusia mahdollisuuksia tukea veteraaniperinnettä ja alkuperäistä tarkoitustaan kaatuneiden muiston vaalimista.

Yhdessä Kirkkohallituksen ja Museoviraston kanssa säätiö on julkaissut oppaan ”Sankarihautausmaiden hoito ja kunnostus” ja sopinut vapaiden kansalaisjärjestöjen kanssa talkootyöhön osallistumisesta seurakunnan pyytäessä sankarihautausmaita kunnostettaessa.

Kaatuneiden Muistosäätiö on käynnistänyt yhdessä Tammenlehvän perinneliiton kanssa 2008 Tule ja Muista -projektin, jonka tavoitteena on siirtää kaatuneiden muiston vaalimisen ja sankarihautausmaiden hyvän hoidon perinne seuraaville sukupolville.

Kaatuneiden Muistosäätiö on käynnistänyt sankarihautausmaiden tietolaattahankkeen vuonna 2019. Perustietoina ovat sankarihautausmaan nimi, sankarihautausmaan suunnitelleen arkkitehdin nimi, suunnittelu- tai käyttöön-ottovuosi ja sankarihautojen lukumäärää sekä haudalla olevan muistomerkin ja sen tekijän. Laatan hankkimi- sesta ja pystyttämisestä lähetetään hautausmaiden haltijoille ohjeet vuoden 2020 helmikuussa. 

Tule ja Muista – projektin suojelijoina ovat:
Paavo Lipponen, Jukka Paarma, Elisabeth Rehn ja Jaakko Valtanen.

Projektiin lupautuivat mukaan Lionsit, 4-H kerhot, Maanpuolustusjärjestöt, Martat, Reserviläisliitot, Rotaryt ja Sinibaretit.

Kaatuneiden muistosäätiön tuottama tietoisku, jota YLE esittää kanavillaan ennen kaatuneiden muistopäivää ja itsenäisyyspäivää.